Reklama
 
Blog | Jiří Kučera

Češi na Haiti a humanitárka ?!?

Po mé zkušenosti v New Yorku jsem si řekl, že budu fakt dávat bacha a zkusím si jako osobní výzvu vzít k srdci slova, že není dobré být za všech okolností milý, je třeba nebýt za hlupáka. Pro mne to znamená, že tady dostane na frak moje někdy až přehnaná důvěra k lidem. 

 

Myslím, že to vůbec není o tom, jestli je někdo Haiťan nebo Čech. Je to o tom, jak moc je na dně a kdy je schopen sáhnout po doslova zlých prostředcích, jen aby dosáhl svého. Chápu, že ve vypjatých situacích, kdy běží o život, to není vůbec jednoduché posuzovat, ale pro mne je důležité to, že vím, že na Haiti se ve velkých městech kumulují lidé, kteří mají blíže sáhnout k negativním prostředkům, a na venkově spíše lidé opačného ražení – myslím, že to tak bude opět téměř všude na světě.  Na svém blogu na idnes zveřejňuji něco jako deník – den po dni, zážitky, zkušenosti. Tady bych rád psal o tom, co mne napadá, a nejen to, rád bych na blogu respektu dal více prostor už nyní úvahám, jak je možné lidem v takových koutech pomoci. A není to jen o naší ojedinělé práci. Každý z nás ve FIDCON (je to zkratka Consortio Fiducia – což je latinsky společenství a důvěra) se orientuje také na pomoc ve svém okolí. Naším cílem není jen pomáhat na druhém koutě zeměkoule. Ale díky setkání jednoho z našich zakladatelů s otcem Romanem Musilem v roce 2007 jsme pomoc jeho misi rozjeli. Takže jak jinak, než že jeden člověk byl v určitou chvíli na určitém místě…

Ale protože přijímám různé názory a snažím se o jejich respekt, má i ten, který tvrdí, že je zbytečná pomoc tak daleko a že jsou jiní, kteří ji mohou zajistit své místo mezi všemi.

Reklama

Tady je to fakt jiný svět. Těžko můžeme najít jednoduché návrhy, co se s tím dá dělat. Nás napadlo přispět lidem na venkově v tom základním, aby měli jednu z hlavních životních potřeb, aby měli možnost získat mnohem lépe vodu. Pro některé je to nyní fatální nedostatek. Tady je prostě ten život člověka o něčem úplně jiném. Tady jsme my, lidé ze zemí, které mají dostatek, vnímaní jako ti, kteří jsou prostě boháči, kteří vůbec nerozumí tomu, jak tady lidé žijí…

 

Ze svých zkušeností bych rád předával touto cestou názory, pohledy a doufám, že se někteří přidají a budou se mnou diskutovat. Vnímám blog respektu jako mnohem lepší právě pro diskuse a sdílení. Na http://kucerajiri.blog.idnes.cz se naopak můžete dočíst, co se mi každodenně děje, s čím se tady úplně prakticky potkávám, a na stránce http://haiti.rajce.idnes.cz najdete fotografie.